Het groen in Rijndael vertelt het verhaal

Op de plek waar vroeger mensen van adel door de kasteeltuin slenterden, komt de groene woonwijk Rijndael met meer dan 200 woningen tot bloei. Een prachtige locatie met een rijke historie, wat als inspiratie diende voor het landschapsontwerp van Rijndael, gemaakt door Sander Lap en zijn team van ontwerpbureau LAP Landscape & Urban Design. Geïnspireerd door deze plek vertelt het groen in het plan Rijndael het verhaal van het verleden.

image alt

De geschiedenis vormt de basis

Rijndael maakt onderdeel uit van het bloeiende Rijnhuizen en is opgedeeld in vier deelplannen: de Parklaan, de Buitenplaats, de Boomgaard en de Griend. Elk met zijn eigen unieke karakter en geschiedenis. Rijndael is opgezet naar de structuren van de bestaande bomen. In tegenstelling tot een nieuw gebied in de polder, woon je hier in een wijk met een verhaal. Dat verhaal is enerzijds eeuwenoud en anderzijds kent het een recentere geschiedenis. Jaren geleden was deze plek het landgoed van het kasteel van Rijnhuizen. De gronden van de oude buitenplaats beschikten over een boomgaard die hoorde bij het landgoed. Waar het nieuwe deelgebied Buitenplaats straks komt, was vroeger een stuk landbouwgrond waar koeien en andere beesten liepen. En op de plek waar de grond natter is, was er een griend, een vochtige akker waarop wilgentenen worden gekweekt. Het landschap, de bomen en de eeuwenoude inrichting van deze plek worden behouden in het plan.

image alt

Van kantoorgebied naar levendige woonbuurt

Rijndael ligt in de van oorsprong kantorenwijk Rijnhuizen. Onder andere is een deel van Rijndael in de recente geschiedenis gebruikt door lager-producent SKF. Vandaag de dag is Rijnhuizen volop in ontwikkeling, waarbij het gebied wordt getransformeerd naar een levendige en gemengde leefwijk. De Gebiedsvisie ‘Mooi Rijnhuizen’ geeft ruimte voor circa 2.500 woningen, met daarbij behorende voorzieningen zoals bijvoorbeeld onderwijs, zorg, winkels en kinderopvang. Er zijn al tal van woningen en voorzieningen aanwezig en ook de komende jaren zal deze bijzondere wijk zich verder ontwikkelen als levendige, duurzame wijk.

De 4 deelgebieden van Rijndael

Die rijke geschiedenis komt terug in de vier deelgebieden in Rijndael: de Parklaan, de Boomgaard, de Buitenplaats en de Griend. Elk met een eigen woonsfeer, met daarbij passende architectuur. Hierdoor ontstaat er variatie in de soorten woningen in de wijk.

De Buitenplaats

In het midden van Rijndael komt de Buitenplaats. Hier liepen vroeger de beesten rond op het weiland. De vijverpartij en de mooie bestaande bomen zijn de basis voor een grote natuurspeelplaats. Om deze groene oase heen komen rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen.

De Parklaan

Aan de noordkant van Rijndael komt de Parklaan, een deelgebied met rijwoningen. Bij de Parklaan is de mooie lindelaan betrokken bij het stedenbouwkundig plan door deze te verlengen. Lindes geven een heerlijke geur in de zomer.

De Boomgaard

Aan de westzijde van het plan ligt de Boomgaard. Deze zone maakt onderdeel uit van een grotere boomgaard, die helemaal reikt tot aan het kasteel. Het oorspronkelijke boomlandschap wordt hersteld. De bomen worden op een natuurlijke, geclusterde manier geplant, net als in de tijd dat het kasteel nog bewoond werd. Te gast tussen de bomen komen de woningen in de Boomgaard.

De Griend

In het zuidelijke deel van Rijndael komt de Griend. Dit is de oude kwekerij van wilgentenen. Zes vrijstaande woningen komen in de herstelde griendstructuur te staan. Een unieke plek in het waterlandschap tussen de knotwilgen en omgeven door groen. Voor bewoners en bezoekers is het mogelijk om via dit groen, langs het Merwedekanaal, het kasteel en het fort een rondje Rijnhuizen te lopen.