‘Bij de Fortwachter is het Cultuurhuis van de wijk’

28 november '23

Rijndael ligt in het historische en groene gedeelte van Rijnhuizen met het Forteiland in de buurt. Ann de Vries (39) heeft onlangs het initiatief genomen om de voormalige fortwachterswoning, die op Fort Jutphaas ligt, om te toveren tot cultuurhuis 'Bij de Fortwachter'. Hier kun je terecht voor een heerlijke lunch, een romantische overnachting in de B&B of een verrassend evenement tussen de bomen. Maar er is nog veel meer wat je kunt verwachten! Ann neemt ons mee in haar verhaal.

Ann de Vries

Ann de Vries is opgegroeid vlak bij het Paaspopterrein dat ze heeft zien groeien van een kleinschalig plattelandsfestival tot het grootse Lowlands zoals het nu is. Van jongs af aan is ze werkzaam bij verschillende festival- en popmuziekevenementen. Ann vertelt: “Mijn passie ligt bij de kleinere, meer culturele en creatieve evenementen, waar je met minder (financiële) middelen en meer vrijwilligers iets tofs kan neerzetten voor de bezoeker. Het is voor mij belangrijk dat er veel liefde, aandacht en zorg uitgaat naar de gasten.” Juist dit concept heeft Ann neergezet in haar cultuurhuis.

interview ondernemer rijnhuizen ann de vries
image alt

Utopia met fruitbomen en paarden

In 2018 heeft Ann samen met haar vriend een woning gekocht in een fijne groene buurt in Nieuwegein. De gemeente was toen bezig met de herinrichting van het Forteiland in Rijnhuizen. Ann: “Het was tot op dat moment een besloten terrein waar mensen van Defensie woonden in een Utopia omringd door fruitbomen, paarden en veel groen.” Met de herontwikkeling van Rijnhuizen heeft de gemeente besloten dit terrein tot een gemeenschappelijk park te maken met wandelpaden en horeca in de voormalige Fortwachterswoning. De gemeente zette destijds een prijsvraag uit onder ondernemers om invulling te geven aan dit monument. Een belangrijke eis was dat er ook een informatieve en toeristische functie , gekoppeld aan het erfgoed en de historie van het forteiland, in moest zitten. Ann: “Ik wist toen nog niks over Nieuwegein. Het leek mij een fantastische plek, maar deze kans kwam nog iets te vroeg voor mij.”

Oprichting Bij de Fortwachter

“In 2020 ben ik samen met een collega een poffertjeskraam begonnen in Noord-Nieuwegein. Naast het feit dat dit altijd al een droom was, was dit ook enigszins uit nood geboren doordat de evenementenbranche tijdens de Covidperiode helemaal tot stilstand was gekomen. Het werd gelukkig een daverend succes en een hele mooie verbinder voor de buurt. Velen zagen het als een uniek lichtpuntje tijdens de lockdown. Het was een bijzondere manier om de stad en de buurt goed te leren kennen. De tender van 2018 stond inmiddels weer open en de gemeente heeft ons toen zelf benaderd met de vraag om invulling te geven aan de Fortwachterswoning. Dit had zo moeten zijn, want toen wist ik wél wat ik kon betekenen voor de stad. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben het gewoon gaan doen!”

image alt

Ontmoetingsplek voor iedereen

In september 2022 opende ‘Bij de Fortwachter’ haar deuren. Ann: “Voor ons is het belangrijk dat het een sociale, educatieve, culturele en recreatieve functie dient. Een plek voor en mét iedereen, waar we aandacht besteden aan cultuur, natuur en erfgoed. Nieuwegein is nog een beetje onontdekt door zowel mensen van binnen als van buiten de stad. Er is  behoefte aan een ontmoetingsplek voor omwonenden en het is heel fijn om te zien dat bewoners ons zo goed weten te vinden. Het animo is gigantisch voor zowel de kleine als de grotere evenementen. Zo waren er maar liefst rond de 2.500 bezoekers op Open Monumentendag! Iedereen geniet op zo’n dag op zijn eigen manier. We hadden een breed programma met onder andere een kunstmarkt, verschillende horeca, theater, muziek, een kinderprogramma en rondleidingen op het monumentale eiland. Ieder vindt zo zijn eigen plekje: een stelletje eet een ijsje in de zon, een ouder geniet van een biertje op het terras en de kinderen rennen ondertussen lekker vrij rond. Iedereen is welkom en dat werkt!”

Iedereen draagt zijn steentje bij

Ann: “Ik haal geluk uit het feit dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen om mijn eigen stad een beetje mooier en socialer te maken. De bewoners zijn ontzettend betrokken. Wanneer ik een oproep plaats voor nieuw speelgoed voor de speelgoedkast, komen bewoners uit alle hoeken van de stad tassen vol brengen. We doen het met z’n allen. Dat schept een band. Deze saamhorigheid is heel bijzonder om mee te maken. We zijn op het juiste moment begonnen, midden in een stad in ontwikkeling.”

image alt

Huis van de wijk Rijnhuizen

Ann: “Elke keer als er nieuw stukje van Rijnhuizen wordt opgeleverd zien wij weer een hoop nieuwe gezichten! Dat is onwijs leuk. ‘Bij de Fortwachter’ is voor mensen die er nieuw komen wonen of er juist al langer wonen. Iedereen is welkom. Dat zorgt voor een fantastische dynamiek. We willen de bewoners graag samen in gesprek brengen. We hopen een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt en zijn eigen bijdrage kan leveren. We noemen het ook: Cultuurhuis van de wijk’.”

Nieuwegein vol fijne plekken

Ann: “Ik kom in Nieuwegein graag in stadshart City, bij de indrukwekkende Museumwerf en op het bijzondere Natuurkwartier. Deze plekken maken de stad uniek. Ook vind ik het heerlijk om te fietsen door de buurt waar ik geniet van de groene ruimte, het vele water en de verscheidenheid aan woonwijken. Sinds ik hier woon en veel buiten ben, geniet ik intens van de seizoenen. Dat vind ik een rijkdom, dat er zoveel groen is en dat je het landschap ziet veranderen. Er is geen moment dat het Forteiland in Rijnhuizen niét mooi is. Ik hoop dat we deze winter met z’n allen kunnen schaatsen en sleeën voor de deur!”