Rijndael in Rijnhuizen: het mooiste van Nieuwegein

18 maart '22

Rijnhuizen verrast. Deze voormalige industriële locatie transformeert mondjesmaat tot een eclectisch en eigentijds woon-werkgebied met circa 2.500 woningen. Binnenkort is het de beurt aan Rijndael. Denk weelderig groen, een historisch karakter en gemixte huizen. Benieuwd welke verhalen er schuilgaan achter deze bijzondere plek in Nieuwegein? We vertellen je meer!

image alt

Terug in de tijd

Nieuwegein is jong maar kent een rijke geschiedenis. Rijnhuizen, het gebied waarin ook Rijndael wordt gerealiseerd, vormt een van de oudste plekken van Nieuwegein. Rond het jaar 1250 werd hier kasteel Rijnhuizen gebouwd, pal aan de Vaartsche Rijn - toen een belangrijke handelsroute tussen Utrecht en Amsterdam - en naast het dorp Jutphaas. Door de jaren heen is het fort meerdere malen verwoest, maar telkens weer opnieuw opgebouwd. De volharding en vernieuwingsdrift rondom deze authentieke kern zijn typerend voor het gebied. Rijnhuizen is vanuit oorsprong in ontwikkeling en zal dat altijd blijven. Wel met het historische fundament als uitgangspunt. Zo vind je er nu naast het karakteristieke kasteel ook oude ophaalbruggen, de waterpomp op het Kerkveld en de oude fruitboomgaard.

image alt

Vanuit oorsprong in ontwikkeling

Vanaf het jaar 1930 was de locatie een industriële bestemming en decennia later gemengd met kantoren. Maar door de impact van onder andere globalisering en digitalisering kwamen er met de tijd veel bedrijfsgebouwen leeg te staan. Het gebied vroeg om een nieuwe invulling. Nadat de gemeente Nieuwegein samen met bewoners en lokale ondernemers in 2014 de gebiedsvisie ‘Mooi Rijnhuizen’ schreef, werd Club Rhijnhuizen opgericht. Deze organisatie pakt sinds 2015 de leegstand van de panden aan en transformeert het gebied tot een leefbare wijk. Dit is het startpunt van de buurt zoals deze nu wordt: een fijne woonplek waar ook ruimte blijft voor kantoren en nieuwe ondernemers. Juist díe combinatie creëert een aangename dynamiek.

image alt

Een uniek DNA

Rijnhuizen springt er in alle opzichten uit. Het is charmant, kleurrijk en levendig. Groots in het kleine. Een authentieke plek vol historie en groen. Gefundeerd op toekomstambities en de wil om kansen en mogelijkheden te benutten, is de wijk continu in bloei. Rijnhuizen bruist en er heerst een positieve sfeer, zonder dat het té druk voelt. Ook de architectuur sluit hier naadloos op aan. Dus geen volgebouwde wijken met schreeuwerige gebouwen, maar ruimtelijkheid en stijlvolle woningen met een knipoog naar het verleden. Zo zijn er appartementen in oorspronkelijke kantoorpanden, maar ook duurzame nieuwbouwwoningen zoals je die in Rijndael vindt.

image alt

Hier voelt iedereen zich thuis

Wanneer de stad te krap wordt of je juist toe bent aan een volgende woonstap, dan biedt Rijnhuizen ruimte en reuring. Waar enkele plannen al staan, zijn andere nog volop in ontwikkeling. Zo ook Rijndael. Hoe dan ook staat de komst van meer initiatieven en bewoners garant voor bedrijvigheid. Van horeca tot onderwijs en sport tot cultuur, in en rondom Rijnhuizen is voor jong en oud van alles te beleven. Wandelen rondom het fort, ijsje halen in Jutphaas, lunch scoren bij Henny van Broodje NATUURLIJK of een hapje eten bij Céline in fort Jutphaas. Buitenmensen voelen zich thuis bij scoutinggroep Jan van Hoof en sportievelingen slaan een balletje op de tennisbaan bij Rijnhuyse. Daarnaast vinden hier jaarlijks diverse evenementen plaats, zoals Rijnhuizen Buitengewoon, Open Monumentendag en het festival ‘Zomer op het Fort’. Je leest het: Rijnhuizen wordt met de dag gezelliger!

Wat biedt deze omgeving nog meer? Bekijk de voorzieningen
Ben jij goed op de hoogte? Lees meer nieuws