Energieneutraal wonen met lage lasten

21 december '22

De kranten staan er vol mee: de stijging van de gas- en energieprijzen. Het juiste moment om eens in jouw huidige energierekening te duiken. In Rijndael zijn alle woningen energieneutraal met energielabel A++++, waardoor je tot wel 100 procent kan besparen op verwarmingskosten ten opzichte van bestaande bouw. Je betaalt enkel nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur.

Verwarmingskosten

Het grootste verschil met nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw is dat er bij nieuwbouw geen gas meer wordt aangesloten. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van all-electric verwarming bijvoorbeeld een warmtepomp. Hierbij wordt enkel elektriciteit gebruikt voor het verwarmen van ruimtes en water. Dit wordt op milieuvriendelijke manieren opgewekt zoals zonne-energie, windenergie of warmteterugwinning. Een ander bijkomend voordeel is dat vanwege goede isolatie in het dak, de gevel en vloer de woning minder warmte nodig heeft om op een constante temperatuur te blijven. Dat heeft ook een gunstig effect op de energierekening! 

Financiële voordelen

Het kopen van een nieuwbouwwoning levert niet alleen maandelijks financieel voordeel op, ook bij de aankoop wordt er gekeken naar hoe energiezuinig de woning is. Bij de meeste hypotheekverstrekkers kun je bij een duurzame nieuwbouwwoning meer lenen. Dát is een fijn bijkomend voordeel. Je kunt hierdoor een hogere hypotheek krijgen dan bij de aanschaf van een minder duurzame woning. Daarbij kom je met een energiezuinige woning vaak in aanmerking voor een groenverklaring en krijg je duurzaamheidskorting op je hypotheekrente.

Vergelijk bestaande bouw vs. nieuwbouw

In onderstaande infographics laten we zien wat je per woningtype gemiddeld kan besparen bij een overstap naar een energieneutrale nieuwbouwwoning.

Tussenwoning

Wanneer een bestaande tussenwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 56 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Hoekwoning

Wanneer een bestaande hoekwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 56 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

2 onder 1 kapwoning

Wanneer een bestaande 2 onder 1 kapwoning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Vrijstaande woning

Wanneer een bestaande vrijstaande woning energielabel C heeft, kan er gemiddeld 59 procent bespaard worden op verwarmingskosten bij een overstap naar nieuwbouw met een individuele warmtevoorziening. Bij een energieneutrale woning zijn de kosten 100 procent lager als het gaat om het verwarmen van de woning, wel betaal je nog energiekosten voor gebruik van huishoudelijke apparatuur. 

infographics

Wonen in een groene omgeving

Naast financiële voordelen, brengt het wonen in Rijndael ook andere voordelen met zich mee. Zo kom je te wonen in een duurzame omgeving aan het Merwedekanaal met veel volwassen groen. De locatie van het project is uniek omdat een deel van de wijk vroeger als kasteeltuin diende. De daken van de woningen worden voorzien van sedumdaken, die isolerend, klimaatadaptief én luchtzuiverend werken. Goed voor je gezondheid dus! Ook de biodiversiteit krijgt een positieve boost. Al het groen in de wijk van bestaande én nieuwe bomen trekt vele insecten, vlinders en vogels aan.

In bovenstaande infographics wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik per woning. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Voor bestaande bouw geldt een gemiddeld gastarief (tarief juli 2022) van €2,08 per m3 en gemiddeld vastrecht van €19,82 per maand (inclusief 9 procent btw.). Bron: Milieu Centraal & CBS (berekening Nibud, 2022). Voor nieuwbouw geldt all-electric verwarming, zonder aardgas, met een eigen individuele warmte (en koude) voorziening, kWh/jr incl eventuele compenserende opwekking van zonnepanelen per jaar. Bron: NTA 8800.

  Meer over duurzaamheid
  Bekijk woningen